top of page
Varför naturen?
20230211_144619.jpg

​

Vi människor har en medfödd samhörighet med naturen och vi är gjorda för att leva i den. Man vistas i något som är större än sig själv. Att ha en stark koppling till naturen är något som kan göra oss lyckligare och ge oss större livskraft. Naturen finns ofta nära oss på något sätt men det är inte alltid vi tar oss tid att verkligen bara var i den helt utan att prestera.

Vi vill göra det möjligt för dig att komma ut till en trygg plats i underbar miljö att känna dig fri på och tillåta dig själv att andas ut. En plats för inget annat än lugn. Att vistas i en naturlig miljö främjar både den fysiska och psykiska hälsan.

Den positiva påverkan märks bland annat på vår

Sömn

Inlärning

Blodtryck

Smärtlindring

koncentration

Minskad ångest

Mentala hälsa och positivt tänkande

Stresshantering och förebyggande av utbrändhet

 

Genom att komma ut till naturen och bara vara i den sker en naturlig grundning och rening av vårt sinne.

Våra kroppar och vår själ får landa i något som känns stillsamt och tryggt.

Effekter av att vistas i naturen kan ge effekter på bara en kort stund, men är såklart ännu mer gynnsamt om man vistas i naturen ofta. Kroppen lär sig att koppla av, att naturen blir en plats för att slappna av. Du kan likna det vid att när man tränar mycket så kan man börja svettas bara av att gå in på ett gym, kroppen har lärt sig.

På samma sätt kan vi få naturen att bli en naturlig plats för att komma ner i varv och få återhämtning.

I naturen så påverkas kroppens rest and digest system då kroppen får tillfälle att återhämta sig. Rest and digest påverkar att matsmältningen aktiveras och musklernas tonus sänks. Parasympatiska nervsystemet aktiveras i naturen och det gör att glattmuskelaturen i kärlen i kroppen slappnar av vilket gör att blodflödet blir lättare vilket sänker hjärtats slagvolym. Sänks slagvolymen så kan blodtrycket sänkas om det är essentiellt högt blodtryck som är orsaken till det höga blodtrycket.

I naturen minskar påslaget av adrenalin och det sympatiska nervsystemet, vilket leder till att hjärta och muskler får slappna av.

Digestionen börjar fungera vilket den inte gör under stress.

Kortisol frisätts under stress och långvarigt påslag av det har dåliga effekter på vår kropp. Det i sin tur kan leda till försvagat immunförsvar. Detta genom att vissa immunceller inte kan ta sig ut från blodets kapillärer pga. för höga kortisol nivåer. Kortisol utsöndring kan även påverka vår dygnsrytm då kroppen har svårt att slappna av samt det ökar också nedbrytning av muskler och ben.

Vagusnerven som är kopplad till vårt parasympatiska nervsystem blir aktiverad så fort vi gör något som är lugnt, det kan vara att läsa en bok, äta god mat, lyssna på musik vi gillar eller också när vi tar det lugnt i naturen. Detta sker automatiskt och är inget vi kan styra över.

Dock är vi ofta igång med mycket och går runt med stress och måsten så att hitta ställen där vi kan vara i vårt lugn och ro system är viktigt så att kroppen kan få vila.

Idag spenderar de flesta av oss större delen av dagen stillasittande, inomhus. Vi är konstruerade för att röra på oss och vistas utomhus, gärna i dagsljus. Bristen på dagsljus har visat sig orsaka sömnproblem och sömnbrist för många av oss. När du sover sjunker vanligtvis blodtrycket, men om du sover dåligt stressas kroppen och den får heller inte återhämtningen den behöver, vilket på sikt kan leda till ökat blodtryck. Vi behöver dagsljus för att regleringen av vakenhet och sömn ska fungera som den ska.

bottom of page